Des d’aquest blog vinculat a l’agència immobiliària de F&B REAL ESTATE INVESTMENTS, sempre hem dit que acompanyem als nostres clients durant tot el procés d’una transacció immobiliària, ara bé, a què ens referim exactament?

Abans de respondre a aquesta pregunta hem de determinar que hi ha dos tipus de “cercadors”: els que decideixen seguir el seu propi instint i realitzen la gestió pel seu compte o els que no desitgen arriscar-se i decideixen confiar en l’ajuda de professionals.

És cert que vivim en la cultura dels llibres d’autoajuda i del “faci-ho vostè mateix” amb centenars d’aplicacions o consellers, que són moltes vegades, familiars o amics benintencionats i supòsits experts que publiquen tota classe de recomanacions en Internet i les xarxes socials. Informació, dit sigui de pas, moltes vegades errònia i contradictòria. L’àrea d’influència d’aquestes persones pot tenir moltes ramificacions en el teixit de la nostra societat i fins i tot convertir-se en una tendència àmpliament acceptada.

Umberto Eco deia:

“No són les notícies les que fan el periòdic sinó el periòdic el que fa les notícies.”

En una era en la qual la major part de les publicacions digitals o en paper són [fake news], notícies falses no contrastades i que en moltes ocasions persegueixen foscos objectius polítics, ideològics o comercials, no podem creure tot el que se’ns diu. El més recomanable és esbrinar per nosaltres mateixos de manera directa el que més ens convé adquirint la certesa que el que se’ns està oferint és realment de confiança. En aquest sentit, en F&B sempre estem disposats a respondre totes les teves preguntes i a mostrar-te amb evidències, per què una transacció immobiliària precisa l’assessorament d’un equip professional dedicat i de confiança.

Des que algú que ens visita per primera vegada fins que per fín compra, ven, traspassa o lloga un habitatge, ens comprometem a acompanyar-li durant tot el procés des del minut zero referent a la selecció, la gestió administrativa, consultes a organismes oficials, visites in situ a l’habitatge triat, base de dades, contactes, crides, consulta als bancs, comprovacions de tota mena, fins i tot les referents al certificat energètic o despeses de comunitat, possibles millores o reformes, etc.…

Però, comencem pel principi:

El lloc

Recordem que, tractant-se del Principat d’Andorra, disposem de fins a set parròquies o divisions administratives, cadascuna d’elles amb les seves pròpies peculiaritats: Canillo, Encamp, Ordino, La Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany compten cadascuna amb atractius propis que els fan singulars.

La primera elecció és sens dubte el lloc. Diguem que, com a punt de partida, això pot determinar tota la resta, l’accessibilitat, proximitat amb centres de serveis vitals com a metges, col·legis, lloc de treball, centres d’alimentació, així com el preu. Preguntem-nos: què estem buscant?

Sempre és bo pensar a llarg termini, especialment en relació amb els desplaçaments. Quants vehicles necessitaré, quanta distància haig de recórrer cada dia per a simplement anar al supermercat, com es tradueix això en gasolina, manteniment o desgast del vehicle?

Consultes prèvies

Algunes dades importants a tenir en compte sobre l’habitatge són per exemple la informació del registre de la propietat sobre la titularitat i càrregues de l’habitatge.

També hi ha altres aspectes que no hem d’obviar com els impostos.

El comprador és el responsable de pagar l’impost de propietats, el qual es divideix en dues. Una part es paga a l’ajuntament de la localitat on estigui situat i l’altra part al govern d’Andorra. Aquesta part que rep el govern és un “Impost de transmissions patrimonials”.

El valor de l’impost total és del 4% del valor de l’immoble. Després es divideix en dos.

La gestió rep l’assessorament i la companyia dels agents immobiliaris, però ha de realitzar-se davant notari. Les taxes notarials són entre 600€ i 1.200€, en un únic pagament. A més, se li suma el 0,1% del valor de l’immoble, que resulta del preu final de la venda.

A més, si l’habitatge és nou, s’han de sol·licitar les següents dades:

Nom o raó social del promotor.
Pla de l’habitatge i memòria de qualitats.
Cèdula d’habitabilitat.
Qualificació urbanística.
Els nostres experts revisaran l’estat de l’edifici, la instal·lació elèctrica i la infraestructura, es comprova també l’alta en els subministraments, la despesa de llum previst i es consulta amb els organismes municipals si hi ha, en el futur, algun pla urbanístic que pugui afectar el nou habitatge.

T’imagines realitzar totes aquestes gestions per tu només? En F&B fa gairebé quaranta anys que ens dediquem a les transaccions immobiliàries d’èxit. La decisió i moltes vegades necessitat d’adquirir un nou habitatge pot representar un treball aclaparador per a aquells que desconeixent el sector s’aventuren a una cerca en solitari.

En aquest post sol hem esmentat alguns exemples, però el treball administratiu i de seguiment pot ser esgotador i desesperant si no comptem amb l’experiència professional d’uns agents disposats a treballar a favor dels nostres interessos.

L’assegurança de la llar

La llei obliga a assegurar l’habitatge si tenim una hipoteca, i fins i tot a reflectir en la pòlissa l’existència del préstec hipotecari perquè l’immoble que adquirim és en si mateix la garantia d’aquest préstec, per la qual cosa és obligatori que preservem el seu valor. És a més molt recomanable tenir una assegurança de llar per a estar cobert davant qualsevol eventualitat com una fuita d’aigua o avaria elèctrica, incendi i fins i tot explosions que puguin afectar l’estructura, com les parets, sòls, instal·lacions i també al mobiliari.

Les assegurances de la llar es divideixen en dues parts.

El continent: El continent és el valor del teu habitatge en matèria d’estructures o instal·lacions fixes (parets, sostres, sòls) que poguessin veure’s afectades per un sinistre.

El contingut: Es tracta del conjunt de coses de valor que inclou l’habitatge assegurat (joies, mobles, roba, electrodomèstics, aliments, tecnologia etc.). Una bona assegurança de llar cobrirà tant els danys produïts per un sinistre com per un robatori. Encara que la llei diferencia robatori de furt i es valora les mesures adoptades pel propietari en matèria de seguretat com a panys, reixes, sistemes d’alarma o portes blindades, entre altres.

Un segur eficaç inclou també:

Els accidents domèstics que puguin requerir assistència sanitària.
La responsabilitat civil de l’habitatge: que cobreixi, per exemple, alguna cosa que es desprèn del nostre balcó o que ens cau a la via pública provocant un mal material o personal.


La responsabilitat civil familiar i de les mascotes: és a dir els possibles danys causats a les coses o tercers pels qui habiten l’habitatge, dins o fora d’ella. Per exemple, un gos o un nen que fa una malifeta sent al carrer.
En F&B REAL ESTATE INVESTMENTS, podem ajudar-te a triar la millor assegurança per a la teva llar i la teva família. El nostre servei no conclou en el moment de la venda, és un servei a llarg termini, perquè volem que et sentis tranquil i que tot et vagi bé.

Sempre respectarem la teva decisió sobre la teva personal manera de fer les coses, però recorda, som aquí per a ajudar-te.