L’Índex de Preus al Consum avançat de desembre ha finalitzat amb el 4,5%, i, per tant, és amb el que concloem el 2023. Un ascens molt més moderat que fa un any, quan, recordem, va arribar a estar al 7,1%.

Això té repercussions molt directes, per exemple, en les incrementades retribucions. El Govern decretarà que els guanys entre el salari mínim i el mitjà, entre els 1.400 i els 2.400 euros mensuals, haurien d’augmentar-se amb la inflació. Això inclou la gran majoria dels treballadors asalariats.

En unes dues setmanes, aproximadament, es coneixerà l’Índex de Preus al Consum definitiu, però habitualment, no varia massa del que ja s’ha avançat i que tanca l’any amb el 4,5%. Es tracta d’una xifra que és superior a la del nostre entorn. A Espanya és del 3,1% i a França, encara no s’ha donat a conèixer però estarà en registres similars.

La dada té repercussions importants com les pujades salarials que el Govern decretarà, en base a aquesta inflació, pels guanys entre el mínim que és de 1.376 euros mensuals i el mitjà que està al voltant dels 2.380 euros mensuals. Però també pels increments dels habitatges amb arrendaments per sota dels 8 euros el metre quadrat que augmentaran, almenys aquest Índex de Preus al Consum, i, en alguns casos, per sobre.

Aquest comportament del cost de la vida és, sobretot, per dos motius. En primer lloc, el preu dels combustibles ha anat a la baixa en els darrers mesos. A més, les pujades dels tipus d’interès decretades pel Banc Central Europeu han alentit el creixement econòmic i això ha fet que no pugin tant els preus.

Durant dècades havíem tingut una inflació molt moderada, per sota del 2%, però des de fa uns anys aquesta s’ha descontrolat. Entre altres coses per la incertesa dels mercats provocada per la invasió d’Ucraïna. Al desembre del 2021, l’Índex de Preus al Consum era del 3,3%. Va pujar al 7,1% al 2022 i ara ha baixat al 4,5%

Font Oficial: https://www.andorradifusio.ad/noticies/2023-tanca-ipc-45